Blogger Template by Blogcrowds.

İskender Pala Kimdir ?



Ben İskender Pala. Ders kitaplarının arasına mahrem sevgililerin resimleri gibi saklayarak evin soba yanan tek odasındaki kış gecelerinin Teksas ve Tommiks'lerini geride bıraktığım ilk mektep yıllarından sonra -ki kendilerini takip eden soluk benizliler yanlış istikamete gitsin diye Apaçilerin atlarının ayaklarına nalları ters çaktıklarını bu vesile ile bilirim- okuduğumu hatırladığım ilk kitap Peyami Safa'nın 9. Hariciye Koğuşu olmuştu. Kitabı elime aldığımda önce Kızılderili reisi Oturan Boğa'ya ihanet ettiğimden dolayı utandığımı ve bir asker hikayesi okuyucağımı vehmederken safran boyalı koridorlardan eter kokusu duyarak sükût-ı hayâle uğradığımı hâlâ unutmam. Galiba kitabın adındaki Koğuş kelimesinin en masum askeri anlamıyla böyle düşünmüş ve yerli kızılderili hikayeleri hayal ederken Uşak sokaklarında asker koğuşu hayal eder olmuştum. 9. Hariciye Koğuşu'nu lise yıllarımda yeniden okuduğum zaman ben de roman kahramanı gibi hasta yatağındaydım ve ıztıraplarımın ince sızılarında bir haram lezzeti duymuştum.
Bunu Peyami'nin Yalnızız'ı takip etti. O kitaptan aklımda kalan tek cümle -eğer yanlış hatırlamıyorsam- "Kendi kendimden nefretimin çerçevelediği ve çirkinleştirdiği bir dünyada yalnızım." idi ve ben Peyami'nin, yalnızca bu cümleye anlam katabilmek için o koca romanı yazdığına inanmıştım. Gerçekten de ilk gençlik yıllarımın bütün ruh ummanları bu cümleyle çalkalandı ve Türkiye'nin 70'li yıllarına rastlayan bütün gençlik fikir ve bunalımları yavaş yavaş beynimin cidarlarında acıyla, nefretle formatlanmaya başladı.

Profesör Doktor İskender Pala 8 Haziran 1958′de Uşak’da doğdu. Kendini edebiyata adayan profesör adeta hayatını edebiyat ve edebiyatı araştırmak için geçiren edebiyat aşıklarından. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde okudu. Aynı okulda Lisans Tez çalışması yaptı; Câmiu’n-Nezâir’dir. Yazar divan edebiyatı ile ilgili çalışmalarıyla ve yazdığı ansiklopedi ve ders kitaplarıyla adını duyurmuştur. Ayrıca bir çok romana sahip olan yazarın hayatı adeta araştırma aşkıyla dolup taşmıştır. Tarihi deniz arşivi araştırma görevinde yer alan ve ünlü denizci Barbaros Hayrettin Paşa’nın vasiyetini bulan yazar bunu gerçekleştirmek için bir hayli çabalamış.

Eski türkçe bilgisinden askeri alanda da yararlanılan yazarın bir çok bilinmeyen yönleri bulunmakta. Bahsettiğim gibi askerlik hayatını “İki Darbe Arasında” isimli kitabıyla belgelere dayandırarak okuyucularıyla buluşturdu. Edebiyat alanında olduğu gibi Askeri alanda da bir çok ödüle sahip olan yazar ortaokul ve liselerde okutulan Türkçe ve Edebiyat Dersleri kitabınada sahip. Aslına bakarsanız yazarın hayatının her evresinde bir başarısı bir kanıt diyebileceği kitabı bulunmakta. Genç yaşta bir çok başarıya adım atan ve bu başarıları hala devam ettiren yazar halka divan edebiyatını sevdiren yazar lakabıyla dikkatleri bir kez daha üzerine çekiyor.

Bazı Eserleri:


→ İki Darbe Arasında
→ Mevlid
→ Katre-i Matem
→ Dört güzeller – Toprak, Su, Hava, Ateş
→ Aşkname
→ Kitab-ı Aşk
→ İki Dirhem Bir Çekirdek

0 yorum:

Sonraki Kayıt Ana Sayfa

 
kitap severler, kitaplar, son çıkan kitaplar, en çok okunan kitaplar, çok satan kitaplar, yazarlar, şairler, yazar biyografiler, kim kimdir, biyografiler, yayınevleri, kitapseverler.net, kitapçılar, kitaplar, kitap oku, siyasi kitaplar, aşk kitapları, aşk hikayeleri, kitap tanıtımları